Nyheter
Färsk sparris lagom till Valborg
Lättkokt med smör? Eller kanske med en hollandaise? Snart är det dags för en av vårens mest efterlängtade primörer - sparrisen. Och de svenska odlarna tror på en första skörd till Valborg. - Förutsättningarna för en bra säsong är goda. Förra sommaren var varm och hösten lång.(TT)
Publicerad 7 april 2015
””
Hon hoppas att värmen består under de närmaste veckorna. Då lär sparrisen snart skjuta skott och växer därefter med någon centimeter varje dygn.
””
Men skördesäsongen är kort, högst fem-sex veckor. Därefter bör plantorna få tid att återhämta sig och samla näring inför nästa års säsong.
Karin von Schenck började odla sparris som hobby. Första skörden 1998 var på 60 kilo. I fjol skördades 13 ton - långt fler än en halv miljon sparrisstjälkar.
Efterfrågan på färsk sparris har också ökat kraftigt under de senaste femton-tjugo åren. Dessförinnan var det en långvarig nedgång som ibland skylls på importerad burksparris. Karin von Schenck tror dock mer på att skälet var urbanisering.
””
TT