Annons
Nyheter

Flexiblare sjukskrivningar behövs

Längden på sjukskrivningar måste bättre anpassas till dem som lider av psykisk ohälsa anser Socialstyrelsen som nu ändrar sina rekommendationer. "Många av de rekommendationer vi haft tidigare har inneburit ett eller två alternativ.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Längden på sjukskrivningar måste bättre anpassas till dem som lider av psykisk ohälsa anser Socialstyrelsen som nu ändrar sina rekommendationer.

"Många av de rekommendationer vi haft tidigare har inneburit ett eller två alternativ. Nu blir det lättare att hitta en individuellt anpassad sjukskrivningstid" kommenterar Regina Ylvén, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Under de senaste fem åren har psykisk ohälsa stått för en majoritet av sjukskrivningarna och blivit ett snabbt växande problem i Sverige. För kvinnor ökade sjukfallen med 71 procent under den perioden, för män är siffran 63 procent.

För att göra vägen tillbaka till arbete både kortare och lättare måste sjukskrivningen därför individanpassas. Beroende på patientens situation ska sjukskrivningstiden delas upp i betydligt fler steg, med både kortare och längre sjukskrivningsperioder. Även möjligheten att jobba deltid vid sidan av sjukskrivningen ska bli bättre anser myndigheten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons