Förpackningsfri mat för mindre sopor
””
Den nyöppnade matbutiken är helt utan förpackningar och snart öppnas en liknande affär i Malmö.
På Løs Market kan kunderna se maten - den trånga butiken är proppad från golv till tak med genomskinliga behållare med till exempel linser, mjöl, kryddor och pasta. Kunderna kan fylla medhavda lådor och påsar med exakt den mängd de önskar.
Slänger mycket
Michelle Lundstrøm och Karin Brahms, som är här för första gången, tänker bli stamkunder.
””
Nu har hon köpt linser, pasta, bulgur och ekologiskt kaffe plus några nya glasburkar och små tygpåsar att ta hem varorna i. Dem tar hon sedan med sig tillbaka nästa gång hon går och handlar.
Enormt gensvar
Butikens grundare Frédéric Hamburger fick ett enormt gensvar när hans planer började uppmärksammas av danska medier. Genom gräsrotsfinansiering bidrog 1 600 personer med 350 000 danska kronor till startkapitalet och butiken har 14 000 följare på Facebook.
””
Efter starten den 3 september har butiken haft många nyfikna besökare, men nu gäller det att bygga upp en stabil kundkrets. Läget i stadsdelen Vesterbro gör det hela lite enklare, för här bor många med goda inkomster och hjärtan som bultar för ekomat.
Många blundar
Rowan Drury, som startar butiken Gram i saluhallen i Malmö i november, har experimenterat i sitt eget hushåll för att få ner avfallsmängden. Hon handlar på torget, köper tvål i block i stället för plastflaska och tillverkar eget schampo. Nu tar hon nästa steg och startar en förpackningsfri butik - inte för att bli rik, utan för att få människor att tänka till.
Alltför många blundar när de går till återvinningsstationen, tycker hon, och undviker att tänka på hur mycket energi som går åt för att återvinna.
””
Anita Lundström, handläggare på Naturvårdsverket, ser de förpackningsfria butikerna som intressanta experiment. Men hon understryker att det finns både plus och minus med förpackningar från miljösynpunkt. Pluset är att de ökar hållbarheten.
””
TT