Nyheter

Fortsatt TBE-risk under hösten

Under sommaren är vi uppmärksamma på fästingar. Men risken för att bli biten och få TBE kvarstår under hösten. Det lilla djuret är nämligen aktivt tills temperaturen sjunker under fem grader. Hur stor risken är för att bli smittad av TBE under hösten beror alltså på vädret.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Hur stor risken är för att bli smittad av TBE under hösten beror alltså på vädret.

””

Statistik från myndigheten visar att antalet rapporterade TBE-fall mellan 2011 och 2014 var större i slutet av sommaren och i början av hösten än i början av sommaren.

Enligt Anders Tegnell kan det bero på flera saker. Statistiken avser när personen blev sjuk, inte när han eller hon blev biten. Med tanke på att det kan dröja några veckor mellan bettet och insjuknandet blir det en eftersläpning i statistiken. Dessutom tar det tid för fästingarna att bli många, vilket gör att antalet är mindre i början av sommaren.

Hittills har 148 fall rapporterats i år, vilket kan jämföras med förra årets totalt 268 fall. 2014 rapporterades sammanlagt 178 fall.

””

För att minska risken för att få TBE kan man, förutom att vaccinera sig, bära kläder som skyddar huden från fästingarna.

””

TT