unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

"Frustrerande" att 39-åringen inte utvisades

Den terrormisstänkte 39-åringen skulle utvisas ur Sverige. Men han avvek och polisen kunde inte verkställa beslutet - precis som i 12 000 andra ärenden i Sverige. - Det gör mig frustrerad, säger statsminister Stefan Löfven (S). 2014 ansökte 39-åringen om uppehållstillstånd i Sverige.(TT)

2014 ansökte 39-åringen om uppehållstillstånd i Sverige. I juni 2016 avslogs hans ansökan av Migrationsverket och i december fick han en tidsfrist på fyra veckor att lämna landet.

I februari 2017 lämnades ärendet över till polisen och mannen blev efterlyst den 27 samma månad. Men mannen befann sig inte på den adress han var skriven på och kunde inte omhändertas.

"Viktigt för tilltron"

Statsminister Stefan Löfven säger att detta gör honom frustrerad och att ett nej till en ansökan om uppehållstillstånd eller en ansökan om asyl måste följas av att personen lämnar landet.

quote

Pär Löwenberg, gruppchef vid nationella gränspolissektionen, säger till TT att omkring 12 000 personer är efterlysta på samma sätt i Sverige i dag, och polisen har svårt att hitta många av dem. Det kan vara personer som saknar pass eller uppehållstillstånd, men också personer som utgör säkerhetshot.

quote

Kan ha boxadresser

Den misstänkte 39-åringen var en av 3 000 personer som avvikit i Stockholmsområdet. I Stockholm är svårigheten också att anläggningsboenden är mer ovanliga. Personer bosätter sig på egen hand.

quote

Den terrormisstänkte hade ingen "flaggning" från vare sig Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Gränspolisen kategoriserar utvisningsbeslut efter hur svåra de är att genomföra, och enligt Löwenberg är det ovanligt att någon "flaggas".

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att det är för tidigt att säga om det har begåtts några fel eller inte, det får utredningen visa. Han vill gärna framhäva att regeringen vidtagit åtgärder för att öka återvändandet.

"Återvändandet ökar"

På frågan om hur då retoriken om att åtgärder gjorts går ihop med praktiken, framhåller inrikesministern att förändringar har gjorts, görs samt att mer åtgärder kommer.

quote

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill utkräva politiskt ansvar, säger han i SVT Agenda.

quote

Åkesson kräver också att fler personer med utvisningsbeslut tas i förvar tills utvisningen kan verkställas.

Migrationsverket har enligt statistik från förra året 357 förvarsplatser på fem orter i Sverige. Där frihetsberövas personer i väntan på avvisning eller utvisning. Det sker oftast i samband med utresan, enligt Pär Löwenberg på gränspolisen.

quote

TT

Läs mer