Annons
Nyheter

Fullt på förvar - personer släpps

Polisens inre utlänningskontroller blir allt färre. Samtidigt råder det brist på förvarsplatser och polisen har tvingats släppa personer de hittat fria. Den terrormisstänkte 39-åringen skulle utvisas ur Sverige.(TT)
Publicerad 10 april 2017

Den terrormisstänkte 39-åringen skulle utvisas ur Sverige. Men han avvek och polisen kunde inte verkställa beslutet, precis som i 12 000 andra ärenden i Sverige.

Polisens främsta verktyg för att hitta avvikna är inre utlänningskontroller. Men sedan 2013 har dessa kontroller minskat drastiskt, enligt polisens statistik. Då kontrollerades nästan 29 000 personer. I fjol hade siffran sjunkit till knappt 19 000.

Annons

Konsekvensen blir att färre som gömmer sig hittas.

””

Släppts fria

Ett annat problem är bristen på förvarsplatser, där personer frihetsberövas i väntan på avvisning eller utvisning. I dagsläget finns cirka 350 platser på fem orter i Sverige - men det är långtifrån tillräckligt, enligt Löwenberg.

””

Hittills i år har detta skett vid åtminstone tolv tillfällen.

I fallet med den misstänkte 39-åringen hade han, även om han hittats, sannolikt inte hamnat i förvar, enligt Per Löwenberg. Uzbekistan är ett av en lång rad länder som inte tar emot personer som utvisas med tvång.

””

Svårt möta

De närmaste åren väntas uppemot 50 000 personer gå under jord när de får besked om att de inte får stanna. Men på gränspolisen upplever man inte att man fått resurser för att möta detta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons