Annons
Nyheter

Fyra av tio kommuner styrs över blockgränsen

130 av Sveriges 290 kommuner styrs av blocköverskridande samarbete, visar statistik från Sveriges kommuner och landsting som presenteras av Dagens Nyheter. Så många överenskommelser mellan höger och vänster har aldrig förekommit i Sverige förut.(TT)
Publicerad 4 april 2017

130 av Sveriges 290 kommuner styrs av blocköverskridande samarbete, visar statistik från Sveriges kommuner och landsting som presenteras av Dagens Nyheter. Så många överenskommelser mellan höger och vänster har aldrig förekommit i Sverige förut.

96 kommuner har vänsterstyre, 63 borgerligt styre och endast en kommun styrs på annat sätt - nämligen Hässleholm. Det är den första kommunen där Sverigedemokraterna fått posten som vice ordförande i kommunstyrelsen efter en uppgörelse med Alliansen.

Annons

Att samarbetet ska sprida sig till riksdagen är mer otänkbart. Exempelvis har centerledaren Annie Lööf hittills sagt blankt nej till styre med Socialdemokraterna. Men sedan valet 2014 är det vanligare att hennes partikamrater stödjer en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande (i 53 kommuner) än en moderat (i 49 kommuner), visar DN:s genomgång.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons