Nyheter

Giftlarm om ekoägg

Halterna av miljögifterna dioxin och PCB har ökat i ekologiska ägg. Livsmedelsverket konstaterar att halterna är högre än i andra ägg. Det var vid en regelbunden provtagning som det upptäcktes att halterna av miljögifterna i ekologiska ägg var tre gånger högre än för konventionella, skriver tidningen Land.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Det var vid en regelbunden provtagning som det upptäcktes att halterna av miljögifterna i ekologiska ägg var tre gånger högre än för konventionella, skriver tidningen Land.

Inga gränsvärden har överskridits.

””

Hon säger att Livsmedelsverket inte avråder någon från att äta ekologiska ägg.

””

Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Den gången kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att stiga, skriver Land.

Branschorganisationen Svenska Ägg säger i ett pressmeddelande att som ett första steg är planen att minska andelen fiskmjöl i hönsfodret.

"För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan vi i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt", säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare i Svenska Ägg.

Organisationen har även inlett en utredning för att hitta andra möjliga orsaker till ökningen.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.

TT