Annons
Nyheter

Granens barrmysterium under lupp

"Granen står så grön och grann i stugan" sjunger många julfirare när det dansas runt granen. Men i år är inte alla danska ädelgranar - som exporteras i stor skala - lika gröna som vanligt. Rödbruna barr är ett återkommande mysterium för odlare.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Julgransodlare undrar fortfarande: Varför får vissa julgranar rödbruna barr emellanåt? Fenomenet drabbar framför allt ädelgranar som kungsgran. Och inför årets julfirande är det ett sådant år. Nu ska danska odlare - som bidrar till att Danmark är en av Europas största julgransnationer - se till att forskare undersöker saken.

””

Fem procent är en så pass liten andel att danska julgransproduktionen inte tar någon större skada i stort. Danskar, svenskar, tyskar och andra kan dansa runt en danskodlad gran utan att barren är rödbruna. Men för vissa odlare har den mystiska barrsjukdomen slagit hårdare.

””
Annons

Kalciumbrist

I somras började många danska julgransproducenter att märka upp julgranarna inför den export till bland annat Sverige och Tyskland som väntar inför jul. Då visade det sig att ungefär var tjugonde ädelgran behövde sorteras bort.

””

Så här har det varit i perioder ända sedan julgransproduktionen startade, konstaterar Christensen. För fyra år sedan var så många som var tionde gran på landsbasis i Danmark skadad av rödbruna barr. Men trots att problemet återkommit, även i utlandet, är det ingen som riktigt vet med säkerhet varför barren blir rödbruna.

Plantor torkade

Hos Gunnars Granar i skånska Degeberga har kungsgranarna klarat sig bra i år.

””

Klassiska rödgranar drabbas normalt inte av missfärgade barr, berättar Claus Jerram Christensen.

Nu samlar Danske Juletræer in pengar från julgransproducenter för att etablera en ny forskningsfond som ska bedriva forskning och utveckling om framför allt kungsgranar. Missfärgade barr är det första som forskare vid något danskt universitet ska ta sig an.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons