Annons
Nyheter

SD-kvinna avgår efter hård kritik

Sverigedemokraterna tar sin hand från Anna Hagwall, riksdagsledamoten som i en motion om mediepolitik slirade i antisemitiska banor. Avgången var högst väntad, anser en statsvetare som länge följt SD.(TT)
Publicerad 8 oktober 2016

Anna Hagwall lämnar sina uppdrag som ledamot i skatteutskottet och som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp. Hon kommer heller inte att ställa upp för omval till riksdagen 2018 på uppmaning från partiledningen. Om hon tänker sitta kvar i riksdagen under innevarande mandatperiod är oklart.

Bakgrunden är den kritik som uppstått sedan Hagwall bland annat föreslagit slopat presstöd för att minska Bonniers, enligt hennes uppfattning, dominans inom medierna.

””
Annons

Tilltron borta

Enligt Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, förnekar Anna Hagwall anklagelser om antisemitism. Men hon har ändå skadat "trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism", anser han.

””

Förutom att motionen innehåller flera direkta felaktigheter är Anna Hagwalls förslag helt i strid med den linje som partiet redan fastslagit, påpekar han:

””

Sliten ursäkt

SD är sannolikt det parti som haft mest avhopp och avgångar från olika politiska nivåer på grund av personer som uttalat sig rasistiskt eller på annat sätt skämt ut sig. Partiledningens mantra har varit att partiet är så nytt, växer så snabbt och har attraherat så många ovana politiker.

TT: Tycker du att den ursäkten fortfarande duger?

””
””

Anna Hagwall själv säger till SVT Dalarna att hon kommer att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut och även behålla sina platser vid kommunfullmäktige i Rättvik och i landstingsfullmäktige i Dalarna. Om beslutet att avgå var hennes eget eller inte vill hon inte svara på, men säger att relationen till partiledningen är bra.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons