Annons
Nyheter

Ingen brittsommar i år heller

Det är nu den ska infalla - den efterlängtade brittsommaren. Men inte heller i år ser det ut att bli någon, trots en varm september. - Nej, det känns inte som sommar någonstans i dag, säger SMHI:s meterolog. Visste du att ordet brittsommar faktiskt kommer av namnsdagen Britta och Birgitta?(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Visste du att ordet brittsommar faktiskt kommer av namnsdagen Britta och Birgitta? Med uttrycket avses varma och soliga dagar men också att det tidigare ska ha varit minst en period med kyligt väder. Sommaren ska alltså "komma igen" till Birgitta-dagen den 7 oktober.

Historiskt har det inte skett många gånger. Enligt SMHI:s sätt att beräkna brittsommar, vilket innebär att dygnets medeltemperatur ska vara i nivå med en vanlig sommardag, har det bara skett tre höstar sedan 70-talet. I oktober 1973, 1995 och 2005 kunde svenskar i hela landet njuta av varma dagar eller en korrekt brittsommar enligt SMHI:s beräkningar.

Annons

Ingen brittsommar

Inte heller i år finns utsikter för någon brittsommar.

””

Varifrån själva ordet kommer är oklart. Enligt en legend skulle den heliga Birgitta ha tyckt att det var så kallt och bistert i Norden, att hon i böner bad om bättre väder. Herren ska då ha svarat med att ge oss några extra sommardagar kring Birgittas dag. Enligt en artikel i Post och inrikestidningar från 1902 står att läsa att de pilgrimer, som efter Birgittas kanonisering besökte Sverige, överraskades av så härliga septemberdagar, att de kallade dem Birgittasommar.

Subjektiv brittsommar

Men att det skulle vara så svårt att uppnå brittsommar är en sanning med modifikation. Det är ju möjligt att dygnets medeltemperatur är låg, men att just dagen är varm och mild, och att känslan av sommar ändå ligger i luften, påminner Therese Fougman.

””

Men inte heller den varianten av brittsommar finns det chans för nu.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons