Annons
Nyheter

Kritik mot butikskedjors insamlingar

Butikskedjor som samlar in kundernas gamla kläder och tyger bryter mot lagen, enligt Naturvårdsverket. Men kedjorna slår ifrån sig: - Det här är inte avfall, det är en resurs, säger Fredrika Klarén, hållbarhetschef på Kappahl. Hittills har Kappahl samlat in 178 ton avlagda kläder från sina kunder.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Hittills har Kappahl samlat in 178 ton avlagda kläder från sina kunder. Kläderna går vidare till ett globalt textilsorteringsföretag och mer än hälften har sedan kunnat säljas som vintage eller second hand. Och nästan allt annat har kunnat materialåtervinnas. Hittills finns insamlingssystemet i Kappahls svenska, norska och finländska butiker och snart även i de polska.

””

Likadant resonerar Hemtex, som i ett mejlsvar till Svenska Dagbladet skriver att syftet med textilinsamlingen är att återvinna materialet, som därför inte ska ses som avfall.

Annons

Kommunerna ansvariga

Men om man tar emot använda textilier oavsett skick är det att betrakta som avfall, enligt Elin Forsberg, projektledare på Naturvårdsverket.

””

TT: Betyder det att ingen annan får samla in?

””

Lagändring på gång

Men en lagändring kan vara på gång. Naturvårdsverket föreslår i en ny utredning att det ska bli lag på att sortera ut textilavfall från annat avfall, men tar inte ställning till om det är kommunerna eller producenterna som ska få ansvaret. Målet är att minska mängden textilavfall i restavfallet med 60 procent till 2025.

Att vissa butikskedjor nu tagit saken i egna händer spelar ingen avgörande roll för miljön, menar Elin Forsberg, som varit projektledare för utredningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons