Annons
Nyheter

Hellmark Knutsson avstår Investorfest

Flera ministrar står på gästlistan när Wallenbergbolaget Investor firar glamourös 100-årsfest på Grand Hotel i Stockholm på lördag - men Helene Hellmark Knutsson hoppar nu av. Deltagandet är inte okomplicerat, enligt mutlagsexperter.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016
””

TT: Skulle det vara några problem med att gå dit?

””

Tackat ja

Annons

Bland de 1 500 inbjudna finns förutom statsministern även hans regerings- och partikollegor Ibrahim Baylan, Helene Hellmark Knutsson och Mikael Damberg, som alla tackat ja.

Tillställningen på Investors eget lyxhotell kostar tio miljoner kronor enligt bolaget, varav hälften går till utställningar för företagen. En fjärdedel går till hotellhyran och en fjärdedel till mingelmat, dryck och underhållning.

Enligt Investor har företrädare för bland andra de egna bolagen, näringsliv i övrigt, regeringen och Alliansen bjudits in.

Det kan vara motiverat för ministrar att delta, anser Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, en ideell näringslivsorganisation mot korruption. Men hon reagerar inte minst på värdet på förmånen.

””

"Rött skynke"

Thorsten Cars, ansedd expert på mutlagstiftningen, håller med om att inramningen är väl lyxbetonad.

””

Forskningsminister Hellmark Knutsson och samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan har dessutom accepterat inbjudan för sin respektive partner.

””

Ändrat sig

Men nu har Hellmark Knutsson ändrat sig.

””

Hellmark Knutsson säger att orsaken enbart är att så många andra ministrar går, inte att TT uppmärksammat saken.

Annons

Hon säger också att hon inte kände till kostnaden per kuvert när hon tackade ja, eller hur många ministrar som ska gå och att hon delar statsministerns åsikter om det är sunt att kontrollera att regelverket följs.

Centerledaren Annie Lööf har tackat ja. Hon tar också med sig sin man, som ska betala sin kuvertkostnad.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons