Annons
Nyheter

Karolinska gjorde försök på spädbarn

Läkare vid Karolinska universitetssjukhuset injicerade stamceller i blodet på tre för tidigt födda barn utan tillstånd från etikprövningsnämnden och Läkemedelsverket. Den experimentella behandlingen kan ha brutit mot lagen, skriver Dagens Nyheter.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Den första av totalt nio behandlingar ägde rum i oktober 2012 och gruppen som behandlade spädbarnen, som alla led av allvarliga sjukdomar, framhöll att transplantationerna var de första i sitt slag. Men enligt Läkemedelsverkets experter måste all behandling med modifierade stamceller ha tillstånd från myndigheten.

””

Karolinska saknade även tillstånd från regionala etikprövningsnämnden men enligt de ansvariga behövdes inget sådant i och med att det inte rörde sig om forskning utan vård och att sjukhuset hade tillstånd från Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, som gett dem rätt att använda stamceller i vården.

Annons

Nuvarande chefläkaren på Karolinska universitetssjukhuset, Nina Nelson Follin, vill inte uttala sig om någonting har brustit i ärendet men säger till TT att sjukhuset kommer att gå igenom händelseförloppet i detalj och se hur det förhöll sig till dåvarande regelsystem.

””

Inget av barnen överlevde sina tillstånd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons