Annons
Nyheter

Kikhosta bland spädbarn ökar igen

Antalet fall av kikhosta bland spädbarn ökar igen. För två år sedan dog Ester av sjukdomen. Hon blev bara tre veckor gammal. Hittills i år har 349 fall av kikhosta rapporterats i Sverige, var av 51 fall bland spädbarn. "Det som oroar är att vi haft en oväntat stor uppgång nu under hösten.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Hittills i år har 349 fall av kikhosta rapporterats i Sverige, var av 51 fall bland spädbarn.

"Det som oroar är att vi haft en oväntat stor uppgång nu under hösten. I våras såg det ut att bli ett lugnt år, men i både augusti och september i år har vi fått in fler fall än samma månader förra året", säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Vaccin mot kikhosta ingår i barnvaccinationsprogrammet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det viktigt att erbjuda vaccin så tidigt som möjligt, från 2,5 månaders ålder.

Men för de allra yngsta barnen, som inte hunnit få den första sprutan ännu, kan sjukdomen vara livsfarlig. För två år sedan dog Frida Idéns dotter Ester, berättar SVT. Hon blev bara tre veckor gammal.

Först drabbades Frida Idén och hennes man av svår hosta. Snart blev även deras dotter sjuk. Hon lades in på sjukhus där provsvaren visade på kikhosta. Ester blev snabbt sämre och dog efter några dagar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons