Annons
Nyheter

Regeringen studerar norsk terrorlag

Regeringen vill titta på den norska terrorlagstiftningen, som innebär att deltagande eller medlemskap i en terroristorganisation kan vara brottsligt. - Jag vill gärna titta på den norska modellen, säger justitieminister Morgan Johansson (S).(TT)
Publicerad 9 april 2017

I Sverige har det blivit brottsligt att resa för att delta i strider för en terrororganisation och förbudet mot att finansiera terroristorganisationer har vidgats. En utredning arbetar vidare med möjligheterna att kriminalisera ytterligare delar, för att förhindra att personer reser eller deltar i konflikter för terroristorganisationer.

””
””

Jobbar vidare

Annons

TT: Betyder det att utredaren kommer att få tilläggsdirektiv om det?

””

Johansson gör sitt utspel samma dag som terrorismforskarna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren, båda på Försvarshögskolan, i en debattartikel i Dagens Nyheter begär att Sverige ska följa det norska exemplet.

De skriver att Norge "med framgång" har kriminaliserat samröre med terroristorganisationer. De framhåller att Säpo-chefen nyligen beskrev den svenska och norska lagstiftningen som att jämföra äpplen med päron.

"Ett annat sätt att uttrycka det vore att säga att den norska lagstiftningen fungerar och den svenska gör det inte", skriver de.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons