Annons
Nyheter

Stefan Löfven vill stoppa straffrabatter

Grova unga brottslingar ska inte ha straffrabatt. Enligt statsminister Stefan Löfven (S) är det ett viktigt steg i kampen mot gängbrottsligheten. Men kritiker befarar att det kan driva kriminaliteten ännu lägre ner i åldrarna.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Under ett besök i Göteborg med prat om trygghetsarbete i och omkring köpcentret Nordstan kom Löfven med utspelet att strafflindringen för unga brottslingar måste ses över.

””

I dag ges vad som i dagligt tal kallas för straffrabatt till personer som var under 21 år då brottet begicks. Det innebär att straffet kortas av hänsyn till gärningsmannens låga ålder. En ändrig av det ska nu utredas av justitiedepartementet.

””
Annons

Varnar för risker

Camila Salazar Atías är kriminolog och jobbar på Fryshuset, bland annat med ett projekt som rör unga i destruktiva subkulturer. Hon tycker att straffrabatten ska vara kvar.

””

Att straffrabatten finns är också logiskt, enligt Camila Salazar Atías, eftersom unga människor har ett sämre konsekvenstänk.

Hon förstår frustrationen över att unga grova brottslingar kommer ut igen efter några få år i fängelse, men ser också en annan risk med att ta bort straffrabatten.

””

Fler vårdplatser

Parallellt vill regeringen tillföra mer pengar till fler vårdplatser inom Statens institutionsstyrelse genom ett tillskott på 65 miljoner i vårbudgeten.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons