Annons
Nyheter

M vill skärpa krav och tredubbla rut

Moderaterna föreslår ett tredubblat rut-avdrag, mer pengar till kommunerna och ett första jobbet-avdrag. Och ger en känga till regeringen för att inte ta integrationen av nyanlända på allvar. Moderaterna var sist ut av oppositionspartierna att presentera sitt alternativ till regeringens budget.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Moderaterna var sist ut av oppositionspartierna att presentera sitt alternativ till regeringens budget. Många av förslagen går ut på att göra det billigare att anställa och mer lönsamt att arbeta samtidigt som kraven skruvas åt för dem som har bidrag.

Kommunpengar

Annons

Partiet föreslår också ytterligare fyra miljarder kronor i generella bidrag till kommunerna för att klara integrationen, utöver de tre miljarder som presenterades förra veckan. Pengarna kan exempelvis användas till SFI, för att stärka socialtjänsten eller för att ordna bostäder.

””

M stöder regeringens satsning på fler platser inom yrkes- och lärlingsvux, men M-ledaren tycker inte att det är realistiskt att alla nyanlända ska skaffa sig en gymnasieutbildning. För att få fram fler enkla jobb föreslår partiet därför att rut-avdraget tredubblas, från 25 000 till 75 000 kronor.

Partiet vill också göra det ännu billigare för arbetsgivare som anställer nystartsjobbare.

Vill sänka skatter

Det dyraste förslaget i budgetmotionen är det tidigare presenterade första jobbet-avdraget. En inkomstskattesänkning som partiet menar främst gynnar dem med låg inkomst.

Skattesänkningen kostar staten nio miljarder kronor 2017 och 12 miljarder kronor 2018 och åren därefter. Enligt Moderaterna blir effekten för en barnfamilj där föräldrarna är busschaufför och undersköterska cirka 500 kronor mer i månaden. Och det skulle kunna skapa 15 000 jobb, tror partiet.

Tidigare har M presenterat miljardsatsningar på skolan och polisen. Känt är också att M vill skära i bidragssystemen och skärpa kraven på att göra sig anställningsbar, till exempel genom krav på att söka jobb i hela landet och plikt att delta i SFI-undervisning, även för föräldralediga.

””

Partiet föreslår också lägre a-kassa och sjukpenning och vill höja fordonsskatten och momsen på mat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons