Annons
Nyheter

M vill få äldre att fortsätta jobba

Moderaterna vill satsa totalt två miljarder kronor per år för att få folk att jobba längre, och på utökat bostadstillägg för pensionärer. Partiet vill också ta bort det så kallade uppskovstaket vid försäljning av bostäder.(TT)
Publicerad 1 oktober 2016

I sin kommande budgetmotion föreslår M att det redan från 64 års ålder ska ge skattefördelar att jobba i stället för att ta ut pension. I dag får man lägre skatt först från 65 år. Dessutom vill M avskaffa vad man kallar för "straffskatten" på äldre, det vill säga höjningen av arbetsgivaravgiften för äldre anställda, som infördes vid årsskiftet.

””

"God investering"

Annons

Merparten av de två miljarderna, 1,8 miljarder per år, läggs på dessa två förslag, som förväntas öka sysselsättningen med 1 000-4 000 personer.

TT: Är det inte ett högt pris att betala för några tusen fler sysselsatta?

””

Behöver förstärkning

Moderaterna vill även lägga 200 miljoner kronor per år på en utökning av bostadstillägget för pensionärer. Förslaget skulle, enligt M, innebära upp till 100 kronor mer i plånboken för dem med låga pensioner.

””

Vill öka rörligheten

Ett annat bostadsrelaterat förslag från M handlar om att partiet vill slopa uppskovstaket vid försäljning av bostäder permanent samt sänka uppskovsräntan till 1,05 procent. Syftet med det skulle vara att öka rörligheten på bostadsmarknaden, skriver partiledaren Anna Kinberg Batra och Jessica Polfjärd, gruppledare i riksdagen för M, i en debattartikel i Aftonbladet.

M:s budgetmotion, partiets alternativ till regeringens budget, presenteras i sin helhet någon gång under början av nästa vecka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons