TT-Inrikes

Man döms för våldtäkt på funktionshindrad

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En man i 65-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en funktionshindrad flicka. Mannen friades i vintras från misstankarna i Östersunds tingsrätt men fälls när målet nu tagits upp i Hovrätten för nedre Norrland, skriver SVT Jämtland.(TT)

En man i 65-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en funktionshindrad flicka. Mannen friades i vintras från misstankarna i Östersunds tingsrätt men fälls när målet nu tagits upp i Hovrätten för nedre Norrland, skriver SVT Jämtland.

Mannen dömdes i tingsrätten för barnpornografibrott och sexuell posering men friades från våldtäkt och sexuellt utnyttjande. Tingsrätten ansåg att flickans vittnesmål var för ospecifikt. Mannen hävdade samtidigt att hon hade sex med honom frivilligt, och att han filmat de sexuella handlingarna för att bevisa att flickan gick med på umgänget.

Men hovrätten gör en helt annan bedömning, och i stället för 80 timmars skyddstillsyn döms mannen till fängelse i tre år och sex månader. Hovrätten menar att flickan på grund av sin funktionsnedsättning är angelägen om att vara omgivningen till lags. Att det skiljer 50 år mellan de båda påverkar också utfallet.

    Mannen ska även betala 180 000 i skadestånd till flickan.