Annons
Nyheter

Ungdomar från olycksbussen på väg hem

Tre personer omkom och 23 personer vårdas fortfarande på sjukhus efter bussolyckan i Härjedalen. Det finns inga uppgifter om att någon ska vara livshotande skadad. I bussen färdades skolungdomar och vuxna som skulle på skidresa.(TT)
Publicerad 2 april 2017

Olyckan inträffade vid sjutiden på söndagsmorgonen på E45 mellan Sveg och Fågelsjö när bussen åkte av vägen och välte. Ombord fanns främst högstadieelever från Ängskolan i västgötska Skene på väg till Klövsjö i Jämtland.

Totalt fanns 59 personer på bussen: 52 ungdomar och 7 vuxna. Tre personer omkom i olyckan. För 5 av de 23 skadade som fortfarande vårdas på sjukhus är tillståndet allvarligt. Läget för de två flickor som vårdas på Akademiska i Uppsala är allvarligt men stabilt, uppger sjukhuset.

Annons

Ytterligare två personer vårdas på intensivvårdsavdelning i Östersund och en i Falun, uppgav Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, på en presskonferens tidigare i dag.

Många chockade

De ungdomar som klarade sig från allvarligare skador har under dagen tagits omhand av diakoner, präster och lärare i församlingshemmet i Sveg i väntan på deras föräldrar. Många var - och är fortfarande - chockade.

En buss för anhöriga från Marks kommun anlände klockan 21 i Härjedalen. Men redan tidigare hade många föräldrar hämtat sina barn.

En pappa som TT varit i kontakt med säger att hans dotter klarade sig utan fysiska skador men är chockad och tagen av händelsen.

””

"Som en krigsskådeplats"

Larmet om olyckan kom strax efter klockan sju. Tre ambulanshelikoptrar sattes in och omkring 15 ambulanser och cirka 30 brandmän. Vid klockan 10.30 var den massiva räddningsinsatsen på själva olycksplatsen över.

””
””

Sjukhusen i regionen gick in i så kallat förstärkningsläge - nivån mellan stabsläge och katastrofläge, och patienterna fördes till flera olika sjukhus.

TT: Hur hanterade ungdomarna situationen?

””

Lämnat en förklaring

Annons

En förundersökning har inletts för att utreda olycksorsaken. Vägen har stängts av och öppnas först på måndagsmorgonen, då representanter för Statens haverikommission och polisen kommer att finnas på plats.

Enligt Bergkvara Buss så har chauffören varit i kontakt med vd:n och lämnat en förklaring till olyckan.

””
””

Men vad som faktiskt har orsakat olyckan är ännu högst oklart.

””

När olyckan inträffade hade bussfärden pågått sedan lördagskvällen. Bussen besiktigades i december och var enligt bolaget i gott skick.

””

TT: Så chauffören hade kört hela natten?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons