Annons
Nyheter

Marknadsoro efter robotattack mot Syrien

En våg av oro svepte över finansmarknaderna i spåren av USA:s attack mot Syrienregimens flygbas. Men reaktionerna blev ändå begränsade.(TT)
Publicerad 7 april 2017

I skuggan av den överlag negativa börs- och räntereaktionen har guld, olja och japanska yen blivit dyrare sedan de 59 kryssningsrobotarna från två amerikanska fartyg i Medelhavet slagit ned på flygbasen utanför Homs, Syrien. Attacken, hårt kritiserad av Ryssland, är USA:s president Donald Trumps reaktion på en misstänkt syriskt kemvapenattack tidigare i veckan.

””

Fokus på Xi-möte

Annons

Men det ser ut som en begränsad reaktion, som inte kommer lämna några stora avtryck, enligt Javéus. Han tycker sig se att fokus på marknaden redan några timmar efter attacken har gått över till jobbstatistik som väntas från USA och Kinas presidenten Xi Jinpings möte med Trump i Florida, USA.

””

Japans yen stiger

Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja, ett riktmärke på oljemarknaden, lyfte under förmiddagshandeln med cirka 1,5 procent till 55:73 dollar per fat. Men på fredagseftermiddagen hade uppgången halverats. Oljeaktier får draghjälp av prislyftet. Norska Statoils och Lundin Petroleums aktier tillhör vinnarna på börserna i Oslo och Stockholm, vars index slutligen stängde på plus.

Samtidigt har världsmarknadspriset på guld gått upp med cirka 1 procent till närmare 1 265 dollar per uns (cirka 31,1 gram).

På valutamarknaden är det den japanska yenen som sticker ut, en valuta som ofta betraktas som en säker tillflyktsort i orostider.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons