Annons
Nyheter

Misstänkt langning på finsk ambassad

Cigaretter, vin, öl och sprit kan ha langats vid Finlands ambassad i Stockholm. Enligt FNB motsvarar langningen uppemot 190 000 kronor i obetalade skatter för den svenska staten. Tjänstemän med diplomatstatus som arbetar vid ambassader i Sverige får köpa tobak och alkohol utan att betala skatt.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Tjänstemän med diplomatstatus som arbetar vid ambassader i Sverige får köpa tobak och alkohol utan att betala skatt. Men endast för eget bruk eller för representation. I augusti avslöjade den finska nyhetsbyrån FNB att alkohol och tobaksvaror har sålts vidare av personal vid Finlands ambassad till personer som inte omfattas av förmånen.

Nyhetsbyrån Svensk presstjänst skriver att langningen har varit omfattande. För den svenska staten kan bortfallet av skatt årligen ha uppgått till runt 20 000 euro, motsvarande drygt 190 000 kronor.

””
Annons

Vid årsskiftet 2014/2015 satte Viinanen stopp för vad han beskriver som en ganska organiserad langning. Sedan dess har antalet skattefria köp av tobak och alkohol minskat kraftigt.

Jarmo Viinanen kallades hem den 19 september efter anklagelser om att han utsatt kvinnor för sexuella ofredanden. Det var i samband med den utredningen som langningen upptäcktes.

De skattefria inköpen har godkänts av svenska utrikesdepartementet.

Varken i Sverige eller i Finland har den misstänkta langningen utretts av polis.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons