Annons
Nyheter

Misstänkt miljonhärva på Karolinska institutet

Två professorer och höga chefer på Karolinska institutet misstänks för att under flera år ha sålt tjänster till det medicinska universitetet - från ett eget bolag. Det skriver Dagens Nyheter som tagit del av en internrevision som riktar kraftig kritik mot de inblandade.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Två professorer och höga chefer på Karolinska institutet misstänks för att under flera år ha sålt tjänster till det medicinska universitetet - från ett eget bolag. Det skriver Dagens Nyheter som tagit del av en internrevision som riktar kraftig kritik mot de inblandade.

Personerna har själva godkänt fakturorna som skickats från bolaget, och en professor har attesterat fakturor från sin dotter - vilket lett till en formell varning. Trots att KI uppmärksammade tilltaget i december 2015 har härvan fått pågå i ytterligare nästan ett år. Sedan 2011 har bolaget fakturerat KI nästan 5,6 miljoner kronor. Alla utbetalningar till företaget har nu stoppats.

Annons

Personerna har, eller ska inom kort, sluta på KI. En prefekt som är framträdande i härvan har undertecknat avtal med bolaget i sin roll som chef över institutionen på KI. KI anmälde prefekten till statens ansvarsnämnd och denne är numera polisanmäld skäligen misstänkt för brott. Han nekar till anklagelserna.

Anledningen till att härvan fått pågå så länge säger KI beror på turbulensen efter Paolo Macchiarini-affären.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons