Annons
Nyheter

Nationell kris kan lyfta Löfvens förtroende

Stefan Löfven (S) har visat ett starkt ledarskap efter Stockholmsattentatet vilket kan leda till ett förtroendelyft för Socialdemokraterna, enligt statsvetare. Men medvinden väntas bli kortvarig. - Efter liknande kriser brukar sittande regeringar få ett visst uppsving i mätningarna.(TT)
Publicerad 10 april 2017
””

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inne på samma linje.

””

Fokus på terrorbekämpning

Annons

När politiken så småningom återgår till det normala kommer Stockholmsattentatet att leda till ökat fokus på terrorbekämpning, brott och straff och dess kopplingar till flyktingpolitik, bedömer Hinnfors. Det är ännu oklart vilka effekter det kommer att ha på väljarna.

Framöver kommer statsministern att tvingas välja en tydlig politisk linje, tror Hinnfors.

Antingen kommer han välja den strategiska vägen och sluta upp med andra partier över blockgränsen i kampen mot terrorn. Eller så kommer han behålla sin ideologiska hållning och ta strid mot andra partier i frågan.

””

En sådan debatt skulle också kunna gynna Sverigedemokraterna som själva driver frågor inom terrorism, brottsbekämpning och migration.

Sätts på prov

Det är inte heller självklart om en bred politisk uppslutning skulle vara bra för regeringen, säger Hinnfors.

””

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, tror att det mest är Stefan Löfven som kommer att stå högt i kurs hos väljarna. Hon drar paralleller till Norges tidigare statsminister Jens Stoltenberg som hyllades för sitt ledarskap efter massakern på Utøya 2011.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons