Nyheter

Nazist åtalad för förberedelse till mord

En medlem i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har åtalats för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Mannen har bland annat haft en väska som ska innehålla en pistol som ska kunna avfyras från utsidan.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

I mannens dator har polisen hittat dokument med uppgifter om två journalister verksamma på Mittmedia, tillsammans med bilder på deras bostäder rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Mannen förnekar all kännedom om dokumenten och säger sig inte ha haft någon avsikt att skada journalisterna.

Även Säpo är inkopplad i förundersökningen, då polisen hittat ett hemmabyggt vapen som är vanligt bland medlemmar i NMR hemma hos mannen. Sådana vapen - så kallade rörvapen - är jämförbara med hagelgevär och tillverkas systematiskt av NMR:s medlemmar, enligt en hemligstämplad Säporapport som flera medier har tagit del av.

Vid en husrannsakan som genomfördes hos mannen i våras hittades en stor mängd andra vapen och ammunition. Väskan, som konstruerats för att innehålla ett skjutvapen med tillhörande ljuddämpare, togs också i beslag. Mannen hade licens för vissa av vapnen men en del av vapnen, bland annat ett gevär, saknades vapenlicens för.

Mannen hade också en laserpekare samt en störsändare och är därför misstänkt för brott mot strålskyddslagen och brott mot lagen om elektronisk kommunikation.

Huvudförhandlingen inleds den 23 augusti vid Sundsvalls tingsrätt.

TT