Annons
Nyheter

Nördstämpeln borta på fågelskådning

Intresset för att ge sig ut i naturen med kikare och kamera och leta efter fåglar växer. Fågelskådning är spännande, lite som att spela Pokémon Go, menar Gigi Sahlstrand som är professionell fågelguide. Gigi Sahlstrand har en hektisk månad bakom sig.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Gigi Sahlstrand har en hektisk månad bakom sig. Knappt hade hon avverkat Falsterbo Bird Show förrän det var dags att resa till Spanien med ett gäng fågelentusiaster. Sedan följde turen till Peru för att spela in de sista avsnitten av "Det stora fågeläventyret", SVT:s kommande serie där hon ska agera domare.

Hon märker att intresset för fågelskådning har ökat markant, något hon själv är ett levande exempel på. Sedan fyra år tillbaka försörjer hon sig på kurser, guidningar och resor världen över med fåglar i fokus.

””
Annons

Social hobby

Samtidigt har nördstämpeln på fågelskådare börjat tvättas bort, anser hon.

Fågelskådning är en mycket social hobby där man träffar likasinnade ute i naturen. Och det är spännande att ge sig ut och spana efter en speciell fågel, framhåller hon:

””

I tv-serien tävlar en rad kändisar tillsammans med rutinerade ornitologer. Men går det att tävla i en så oförutsägbar aktivitet som att leta efter fåglar?

Tävlingar vanligt

Gigi Sahlstrand framhåller att det redan i dag tävlas i fågelskådning. Olika klubbar ordnar artrallyn, där det gäller att se så många arter som möjligt inom en begränsad tid.

””

Men man vet aldrig vad som händer på fågelskådning - ibland får du se mer än du hoppats på och en annan gång får du slita hårt för att se det förväntade. I "Det stora fågeläventyret" får några av deltagarna till slut resa till Peru för att se en kondor. Om de lyckades?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons