Annons
Nyheter

Norsk expert: Flera drivkrafter till dådet

Drevs Rakhmat Akilov av ideologisk övertygelse? Eller handlade det om hämnd för en rad motgångar? Norska terrorforskare säger att båda faktorerna kan ha bidragit till lastbilsdådet som krävt fyra liv.(TT)
Publicerad 12 april 2017

På tisdagen erkände 39-årige Rakhmat Akilov terroristbrott i samband med häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Akilov ska ha lämnat en förklaring till varför han begick brottet, men hans advokat Johan Eriksson kan inte gå in på vilka skäl som ligger bakom.

Thomas Hegghammer, forskare vid Försvarets forskningsinstitut i Norge, är författare till rad böcker om terrorism och en internationellt erkänd expert inom ämnet. Han har följt rapporteringen kring Stockholmsattentatet från Norge och säger så här om motivet:

””
Annons

Inget samröre

Säpo-chefen Anders Thornberg har nämnt i samband med presskonferenser att man mottagit information kring 39-årige Akilov, men att det då handlat om enstaka uppgifter. Hittills har det heller inte framkommit uppgifter om att mannen ska ha samröre med till exempel IS.

Thomas Hegghammer påpekar samtidigt att uppgifterna om hur Rakhmat Akilov dels avvisats, dels förlorat sitt jobb, kan ha stor betydelse.

””

Thomas Hegghammer säger att asylsökande som fått avslag och som begår brott har förekommit i såväl Norge som Sverige och nämner knivattacken på ett Ikeavaruhus i Västerås, där en 36-årig man fick avslag på asylansökan och dödade två personer.

Han får medhåll av Ståle Ulriksen, terrorforskare knuten till Norges utrikespolitiska institut.

””

Var det en impulshandling?

Ståle Ulriksen lyfter också en annan frågeställning:

””

Vad som också väntar på svar är om Rakhmat Akilov handlade ensam eller som en del i en större organisation. Thomas Hegghammer tror inte på det förstnämnda:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons