TT-Inrikes

Omskriven granat var både gammal och brittisk

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den grovkalibriga granat som oskadliggjordes i höstas i byn Dalkarlsberg i Västmanland var äldre än man trott - och dessutom brittisk. Det hävdar i alla fall historikern Lennart Hedberg, rapporterar SVT Nyheter Örebro.(TT)

Den grovkalibriga granat som oskadliggjordes i höstas i byn Dalkarlsberg i Västmanland var äldre än man trott - och dessutom brittisk.

Det hävdar i alla fall historikern Lennart Hedberg, rapporterar SVT Nyheter Örebro. Han har genom vapentillverkaren Bofors arkiv lyckats ta reda på att pjäsen troligen köptes från Storbritannien 1918.

Granatens bakgrund har fram till nu satt myror i huvudet på de flesta.

    – Halva Europas motsvarigheter till Försvarsmaktens minröjningsavdelning var inkopplade. Ingen, inte ens England, kunde identifiera granaten vilket också talar för att det kan vara en prototyp, en försöksgranat som egentligen aldrig användes annat än som test för att se hur den betedde sig i luften, säger Lennart Hedberg till SVT.

    Efter noggranna förberedelser evakuerades 88 hushåll i Dalkarlsberg i november i fjol, och granaten sprängdes. Det visade sig då att den var skarp, men något tändrör hittades inte.