Nyheter

Östersjöalger sprids längs med Västkusten

Algblomning har upptäckts längs med Västkusten - och troligen har den spridit sig från Östersjön. Myndigheter varnar för att algerna kan vara giftiga. De gröna algansamlingarna blommar vanligtvis inte på västkusten. Nu syns de bland annat längs med Hallandskusten.(TT)
Publicerad 2 augusti 2018

De gröna algansamlingarna blommar vanligtvis inte på västkusten. Nu syns de bland annat längs med Hallandskusten.

””

Länsstyrelse varnar

Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar till extra försiktighet i samband med bad på Västkusten, rapporterar Göteborgs-Posten.

””

De blågröna algerna kan vara giftiga. SMHI har tagit prover och ska analysera vattnet, säger Bengt Karlsson, doktor i marinbotanik, till P4 Halland:

””

I övrigt blommar fortsatt alger med cyanobakterier i mellersta och norra Östersjön samt i Hanöbukten. Läget är i stort detsamma som de senaste veckorna.

””

Tidig start

Årets algblomning startade tidigt, vilket ledde till spekulationer om att näringen i havet som algerna lever av skulle ta slut tidigare.

””

Det senaste dygnet har kommuner på olika håll i Sverige varnat för algblomning i badsjöar. Längs med Norrlandskusten har man också noterat algblomning - och länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat allmänheten till uppmärksamhet vid bad, vilket Västerbottens-Kuriren rapporterat om.

TT