Nyheter

Polisman anmäld till JO efter reklamaffisch

En polisman i Stockholm har anmälts till Justitieombudsmannen (JO) efter att ha figurerat på reklamaffischer i Stockholm för sitt parti Medborgerlig samling.(TT)
Publicerad 6 augusti 2018

JO har fått in tre anmälningar mot mannen som kandiderar till riksdagen och står iklädd uniform under texten "Vi kommer bygga upp den trygghet som politikerna monterat ner", rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Polismyndigheten, som framhåller att affischen strider mot kravet på opartiskhet, har kritiserat polismannen men nöjt sig med ett samtal med den berörde.

””

Men nu blir det alltså upp till JO att ta ställning i frågan.

Ett liknande fall i fjol, då en polischef gjorde reklam för Moderaterna, föranledde också en JO-anmälan. Då menade JO att det aldrig får råda någon tvekan om en offentligt anställd tjänsteman uppträder i tjänsten eller som privatperson.

"Det inträffade har riskerat att skada allmänhetens förtroende för Polismyndighetens opartiskhet, vilket förstås är mindre lämpligt", hette det i beslutet från i maj.

Däremot slapp Polismyndigheten kritik då den varken tillfrågats eller gett sitt medgivande till att polisen deltog i filmen.

TT