Nyheter

20-tal anmälningar om valfusk

Drygt 20 anmälningar om valfusk har landat på korruptionsåklagarnas bord dagen efter valet. Det handlar bland annat om urkundsförfalskning och valsedlar på villovägar. I ett fall misstänks en lokalpolitiker ha följt med väljare bakom skärmen.(TT)
Publicerad 10 september 2018
””

Några av anmälningarna handlar om hanteringen av valsedlar som skickats ut till vallokalerna.

””

Falska kandidaturer

Andra anmälningar handlar om urkundsförfalskning - ett antal fall där namnteckningar har förfalskats på blanketter som personer som inte anmälts som kandidater av parti kan anmäla sig själva. I årets val har samtliga riksdagspartier stängda listor.

””

Riksenheten mot korruption kommer också att titta närmare på avslöjandet i SVT:s "Uppdrag granskning" om hur en miljöpartist i Botkyrka erbjudit Moderaterna röster om de röstade för ett bygglov för en moské.

Gick bakom skärmen

En politiker från Socialdemokraterna misstänks ha följt med väljare in bakom valskärmarna vid en förtidsröstningslokal i Degerfors, rapporterar Dagens Nyheter. Kommunen har anmält saken som ett misstänkt fall av otillbörlig påverkan.

””

Personen som lämnade dessa uppgifter till kommunen har också slagit larm om att en väljare blivit uppringd av en S-politiker som erbjöd 500 kronor för ett personkryss, rapporterar Karlskoga Tidning/Karlskoga-Kuriren. Kommunen säger inte om de olika misstankarna riktas mot samma person.

Rättelse: I en tidigare version av texten fick riksenheten mot korruption fel namn.

TT