Annons
Nyheter

Löfven backar från naziststämpling

Statsminister Stefan Löfven anklagade i en het tv-debatt SD för att vara nazistiskt. Efteråt backade han. - Jag vet inte om det blev fel i hastigheten, säger Löfven.(TT)
Publicerad 9 oktober 2016

Det var när partiledardebatten i SVT gick in på hur Sverige ska styras efter nästa val som det hettade till rejält mellan Löfven och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Statsministern kallade SD för ett "nazistiskt och rasistiskt parti". Det gjorde Åkesson upprörd.

””

Åkesson anklagade Löfven för att inte kunna föra diskussion i sak och för att komma med en "massa smuts". I tv-studion rullade SD-ledaren ut en hel rulle med vad han påstod vara rasistiska och antisemitiska uttalanden av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.

Annons

KU-anmäls

SD kommer nu att anmäla statsministern till riksdagens konstitutionsutskott och hänvisar till att en statsminister, enligt regeringsformen, är skyldig att uttala sig sakligt och korrekt.

När tv-debatten var över backade dock Löfven, som hävdade att han borde ha sagt att SD har nazistiska rötter.

TT: Gick det lite för fort?

””

Även SD-ledaren kommenterade debatten efteråt och pekade på att SD är "ett stort parti", som ligger nära 20 procent.

””

SD-skandaler

SD-ledaren attackerades också av andra partiledare. De tog upp den senaste tidens skandaler i SD med skämt om nazister som sparkar på får som de låtsas vara judar och en motion i riksdagen med antisemitiska undertoner.

””

Något nytt besked kom inte från Löfven och Moderatledaren Anna Kinberg Batra om hur Sverige ska styras om det blir parlamentariskt kaos efter nästa val och inget block får egen majoritet.

Alla upprepade att de inte tänker samarbeta eller göra sig beroende av SD. Samtidigt tog varken Moderatledaren eller Stefan Löfven avstånd från tanken att bilda regering även om det egna blocket blir mindre än det andra.

En sådan minoritetsregering kan komma att få förlita sig på att SD förhåller sig passiv när riksdagen ska rösta om regeringsförslag. Löfven fann det naivt att tro att SD inte skulle försöka påverka politiken. Och han fick stöd av Åkesson.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons