Annons
Nyheter

Rekordmånga tillbud med drönare

Incidenter med drönare är hittills i år uppe i nästan lika många anmälningar som under hela 2015. Flera av händelserna har varit av så allvarlig karaktär att flygtrafiken har fått ställas in. Tillbuden med drönare har stigit kraftigt de senaste åren, från sex under 2014 till 36 förra året.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Tillbuden med drönare har stigit kraftigt de senaste åren, från sex under 2014 till 36 förra året. Allt talar nu för att 2016 blir ett rekordår när det gäller tillbud med små obemannade flygfarkoster.

Transportstyrelsens sammanställning för TT:s räkning visar på 34 fall. Av dessa har dessutom fem händelser varit så allvarliga att flygtrafikledningen tvingades stänga kontrollzoner.

Annons

Detta innebär rent praktiskt att situationen bedöms så allvarlig att all flygtrafik ställs in. Just detta inträffade för bara ett par veckor sedan vid Uppsala-Ärna flygplats efter att en drönare flög för nära flygplatsen utan tillstånd, något som skedde samtidigt som Akademiska sjukhuset fick ett akutlarm och behövde lyfta med sin intensivvårdshelikopter.

Allvarliga händelser

Flygplatschefen Olle Torbratt ser allvarligt på sådana här händelser som gör att verksamheten måste stängas ner under 30 minuters tid. Förutom förödande konsekvenser när det gäller sjukvård ser Torbratt ytterligare ett scenario:

””

Skulle en drönare kollidera med ett flygplan eller helikopter kan skadan också bli stor.

””

Samtidigt har också drönare blivit allt vanligare och finns numera i prisklassen från ett par hundralappar upp till flera tusen kronor. Rémi Vesvre, är ledningsstrateg vid Transportstyrelsen:

””
””

Bromma påverkar

Till exempel Stockholms stad påverkas genom Bromma flygplats vilket gör att i princip hela Storstockholm ingår i en kontrollzon. Rémi Vesvre hoppas att det faktum att antalet tillbud i år inte är ännu högre - trots att farkosterna blivit så mycket vanligare - ändå är ett tecken på att olika informationskampanjer gett resultat.

Samtidigt önskar dock Olle Torbratt att flera försäljare tar större ansvar:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons