Annons
Nyheter

S vill skärpa reglerna om lärarleg

Reglerna om lärares yrkeslegitimation ska stramas upp. Det väntas Socialdemokraterna besluta på sin kongress. Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson bedömer att de nya bestämmelserna kan införas inom de närmaste åren.(TT)
Publicerad 2 april 2017

Huvudregeln är att legitimerade och behöriga lärare ska ansvara för undervisningen och sätta betyg. Ambitionen är att läraren ska undervisa i just de ämnen och årskurser som hen är behörig i. Men många undervisar i fler ämnen. Exempelvis kan en behörig fysik- och matematiklärare även ha teknik. Det kan komma att ändras.

I utkastet till Socialdemokraternas politiska riktlinjer, vilka ska klubbas på kongressen 8-12 april, står det kort och koncist att lärare ska "undervisa i de ämnen som de är behöriga i".

””
Annons

Nästa mandatperiod

Att bestämmelserna är ganska generösa i dag har sin förklaring i bristen på många lärarkategorier. Skärps reglerna blir det väldigt mycket svårare för skolorna att få alla bitar på plats.

””

Hon förutser att S-förslaget kan bli ett regeringsförslag under nästa mandatperiod.

””

Lärarbristen motad

Hellmark Knutssons ambition är att den generella lärarbristen ska vara motad under nästa mandatperiod, alltså senast 2022. Det gör det möjligt att höja ambitionen.

””

Hur många legitimerade lärare som undervisar i ämnen de saknar behörighet i är inte helt kartlagt. Men det är ett femsiffrigt antal, enligt Niclas Westin, enhetschef vid Skolverket. Han syftar på alla lärare som söker till Lärarlyftet, en möjlighet för legitimerade lärare att läsa in behörighet i ett ämne de undervisar i.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons