Annons
Nyheter

SD KU-anmäler Löfven

Sverigedemokraterna har lämnat in en anmälan mot statsminister Stefan Löfven (S) till riksdagens konstitutionsutskott (KU). - Vi vill få prövat hur oseriöst man får debattera som statsminister, säger gruppledare Mattias Karlsson (SD), som skriver under anmälan.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Anmälan handlar om ett uttalande Löfven gjorde i söndagens tv-debatt då han stämplade SD som ett nazistiskt parti och även sa att det fanns hakkorsflaggor på partimöten då nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson var medlem. Sedan dess har Löfven backat från uttalandena och förtydligat att han menade att SD har nazistiska rötter. Något han även tidigare har sagt.

Trots det vill Sverigedemokraterna att KU prövar om statsministerns uttalanden strider mot vad de anser är krav om saklighet i grundlagen.

Annons

Inkorrekta påståenden?

””

Saklighetskravet menar han finns i Regeringsformen. Han hänvisar även till att KU tidigare skulle ha uttalat att statsråd måste vinnlägga sig om att det de säger ska vara korrekt, vederhäftigt och väl kontrollerat.

””

SD:s bakgrund

TT: Betyder inte det att KU måste undersöka sanningshalten i statsministerns uttalande, alltså Sverigedemokraternas nazistiska bakgrund?

””

De centrala Löfven-uttalandena från tv-debatten löd: "Detta är ett nazistiskt parti, ett rasistiskt parti, och med de rötterna", samt "allra värst är det faktiskt att du valde att gå in i ett parti som fortfarande hade hakkorsflaggorna på sina möten".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons