Annons
Nyheter

Skandal skuggar nobelt pris

Det råder djup oenighet om och i så fall hur den så kallade Macchiarini-affären skadat Nobelprisets anseende. - Det här är det värsta som har hänt i medicinprisets historia. Kanske det värsta som hänt i Nobelprisets historia över huvud taget, säger Nobelpristagaren Arvid Carlsson.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

På måndag är det dags igen. Då håller vetenskapsvärlden andan i väntan på besked om vem eller vilka som får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Men i år kastar den så kallade Macchiarini-affären en mörk skugga över priset.

Annons

Inte minst eftersom det fortfarande finns medlemmar i Nobelförsamlingen som var djupt involverade i affären.

Där finns Hans-Gustaf Ljunggren som handlade det ärende där Macchiarini friades från forskningsfusk och Urban Lendahl som deltog i rekryteringen av Paolo Macchiarini. Där finns Katarina Le Blanc som var medförfattare till den mest kontroversiella artikeln av dem alla, den om experimenten på Karolinska universitetssjukhuset och som publicerades i tidskriften The Lancet. Där finns även Ernest Arenas och Edvard Smith som var med och skrev under det rekommendationsbrev som låg till grund för anställningen av Macchiarini.

Kladdiga fingrar

Arvid Carlsson, som tilldelades medicinpriset år 2000, är mycket kritisk.

””

Nobelförsamlingens sekreterare Thomas Perlmann, däremot, anser inte att affären skadat Nobelprisets anseende.

””

Ytterligare information

Dessutom, säger han, deltar de aktuella medlemmarna inte i arbetet kring Nobelpriset. De har tagit en paus, vilket är viktigare än om de är medlemmar eller inte.

"Då vi får tillgång till den information vi behöver kommer vi tids nog bestämma hur vi ställer oss till medlemmars framtida roller i församlingen", skriver han i ett mejl.

Vilken ytterligare information Nobelförsamlingen anser sig behöva vill han dock inte svara på.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons