Annons
Nyheter

Alliansspricka vidgas efter L-utspel

L-ledaren Jan Björklunds försök att pressa fram ett Alliansbesked i regeringsfrågan skapar irritation. - Det är en olycklig diskussion, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Liberalernas ledare Jan Björklund har med förslaget om en gemensam S- och Alliansregering satt ny fart på frågan hur Sverige ska regeras efter nästa val. Utgångspunkten är att varken de rödgröna eller Alliansen lyckas få egen majoritet.

Alliansen siktar då i första hand på att bilda en egen regering om man blir största block. Björklund vill nu att Alliansen även ger ett gemensamt besked om hur man ska agera i fall det rödgröna blocket blir störst.

Annons

Passivt stöd

Hans förslag är i det läget en regering med S och Alliansen. Där har han inget stöd från sina tre Allianskollegor.

””

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor bedömer att det finns ett stort stöd bland väljarna för att byta ut statsminister Stefan Löfven.

””

Utesluter SD-samarbete

Alla Alliansledare utesluter förhandlingar och samarbete med Sverigedemokraterna (SD). Men Björklund utesluter även att Alliansen i ett läge där de rödgröna är största block, skulle försöka regera med passivt stöd av SD. Där har han C-ledaren med sig.

””

KD-ledaren vill däremot försöka bilda regering även om de rödgröna är störst.

SD-väljare borgerliga?

””

Hennes resonemang utgår från att även SD-väljarna vill se en borgerlig regering. Resonemanget innebär också ett hopp om att SD i riksdagen skulle föredra en Alliansregering, även om SD inte får vara med och påverka politiken.

Inte heller Moderaternas Anna Kinberg Batra har uteslutit att försöka bilda en Alliansregering, även om de rödgröna blir störst. Men hon vill inte spekulera i andra alternativ än att Alliansen blir störst.

Vill ej avgå

””
Annons

Oavsett hur valet går så vill alla Alliansledare att statsminister Stefan Löfven avgår för att en ny regeringsprocess ska kunna inledas.

Löfven tänker inte avgå frivilligt så länge det saknas ett alternativt regeringsunderlag som har majoritet i parlamentet.

””

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att Björklunds utspel visar att Alliansen inte längre finns som ett självklart regeringsalternativ och att ett nytt samarbete mellan SD, M och KD vore bäst för Sverige.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons