Annons
Nyheter

Självmordsattack mot svenskar i Mali

Svenska FN-soldater i Mali utsattes på måndagen för en attack av en självmordsbombare. - En man detonerade en buren bomb, säger major Kristian Sandahl, som är på plats i staden Timbuktu.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

De svenska soldaterna genomförde ett spaningsuppdrag i staden Timbuktu när en man närmade sig och detonerade en bomb som han bar på kroppen.

””

Området är osäkert

Annons

Timbuktu ligger runt 70 mil norr om Malis huvudstad Bamako, i ett område som präglas av strider mellan fler än 100 olika grupper.

””

Mannen som angrep den svenska gruppen ska enligt Försvarsmakten ha avlidit på plats. Nyhetsbyrån AFP rapporterade på tisdagen att han dödades av de svenska soldaterna, men det dementeras av den svenske majoren.

Vem mannen var och vilken grupp han tillhörde var på tisdagen inte klarlagt.

””

Risk för fler attacker

Enligt Mats Utas, Västafrika-expert och forskare vid Uppsala universitet, är det område där den svenska truppen befinner sig nästan omöjligt att kontrollera.

””
””

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett mejl till TT att hon är lättad över att inga svenska soldater skadades i attacken.

"Säkerhetsläget i norra Mali är fortsatt ansträngt och vi bryr oss om lokalbefolkningen, som vi vet lever under krävande förhållanden", skriver Wallström vidare.

FN-operation

Den svenska styrkan i Mali är en del av FN:s fredsbevarande insats. FN-operationen Minusma ansvarar formellt för säkerheten i landet sedan juli 2013. Sverige bidrar med omkring 250 personer i ett underrättelseförband.

För en vecka sedan dödades en FN-soldat från Tchad och åtta skadades i en attack mot ett FN-läger i nordöstra Mali när det utsattes med granateld.

Annons

I augusti dödades en FN-soldat och fyra skadades när deras fordon körde på en sprängladdning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons