Annons
Nyheter

Trasigt plan utförde fem flygningar

Ett passagerarplan gled av landningsbanan på Vilhelmina flygplats i april i fjol och fick skador på en vingklaff. Skadan upptäcktes inte förrän ett dygn senare när planet hunnit genomföra fem flygningar, skriver SVT Västerbotten.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Ett passagerarplan gled av landningsbanan på Vilhelmina flygplats i april i fjol och fick skador på en vingklaff. Skadan upptäcktes inte förrän ett dygn senare när planet hunnit genomföra fem flygningar, skriver SVT Västerbotten.

När planet hade glidit av banan kontaktade besättningen företagets tekniker, men den personen hade lämnat flygplatsen. Besättningen genomförde i stället en egen kontroll av planet utan att hitta något fel och befälhavaren fick klartecken av flygplanschefen att flyga vidare till Stockholm. Befälhavaren berättade dock aldrig att planet kört av banan.

Annons

Vid en inspektion dagen efter konstaterades att flygplanet fått skador på en vingklaff som fick bytas ut. Enligt Statens haverikommission var planet inte i skick att genomföra de flygningar som skedde efter landningen i Vilhelmina.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons