Nyheter

L: Alliansen spricker vid SD-samarbete

Om något av de borgerliga partierna samarbetar med SD så innebär det slutet för Alliansen. - Då spricker Alliansen, säger Björklund. Samtidigt ser partierna en möjlighet att bilda regering där man söker stöd hos statsminister Stefan Löfven (S) - som inte tänker kliva ner trots avgångskrav.(TT)
Publicerad 10 september 2018

S-ledningen träffades dagen efter valet för att diskutera valresultatet och hur en handlingskraftig regering ska kunna bildas.

Även Alliansen satte sig ner i ett möte under måndagen och lär ha pratat om samma sak. Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) lade upp samma bild i sociala medier på de tre och Annie Lööf (C) runt ett fikabord.

"Konstruktiva samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering", skriver M-ledaren.

"Då spricker Alliansen"

Jan Björklund närvarade senare under kvällen i SVT:s Agenda där han fick svara på frågor om den svåra tiden som väntar att bilda regering.

””

Han utvecklade senare sitt resonemang för journalister som samlats utanför tv-huset.

””

Björklund framhöll på nytt att Stefan Löfven måste avgå som statsminister.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att en Alliansregeringsalternativ är "det enda som finns på bordet".

””

Största "losers"

Läget verkar låst. Efter Socialdemokraternas möte var beskedet att de inte tänker släppa statsministerposten, även om man vill ha ett blocköverskridande samarbete.

S anser att det naturliga är att det största partiet i en regering får statsministerposten.

””

Han vill inte gå in på när man ska ta det första steget för att inleda samtal med partier i Alliansen. Han vill inte heller gå in på vad som händer med den rödgröna regeringens budgetsamarbete med V om S söker stöd högerut.

Partiets ledning stöder Löfvens beslut att sitta kvar som statsminister tills vidare, trots att båda regeringspartierna backar i valet.

””

28 000 röster

När nästan alla röster räknats leder de rödgröna med bara två mandat över Alliansen. Det kan ändras till onsdag, då även utlandsrösterna och de sista förtidsrösterna räknats. Bara omkring 28 000 röster skiljer blocken åt.

Moderaterna har ett tydligt krav.

””

Han säger att statsministern inte kan visa att han har säkrat stöd i riksdagen. Och han har heller inte något regeringsalternativ att visa upp mot Alliansens.

””

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att Socialdemokraternas huvudalternativ inte innehåller V och att det finns skäl till varför Stefan Löfven ställde V utanför regeringen 2014.

””

Så länge Löfven sitter kvar är det han som har bollen, inte talmannen eller Alliansledarna.

Löfven ser sig själv som den som ska leda samtalen för att kunna skapa en regering med tillräckligt stöd i riksdagen.

Pragmatism?

På frågan om S kan vara så pragmatiskt att partiet kan samarbeta med en Alliansregering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson, svarar utrikesminister Margot Wallström (S):

””

LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson anser att det "rimliga är någon typ av blocköverskridande regering".

SD-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att förhandla med alla.

””

TT