Nyheter

Uppgifter: Bildt informerade USA om ubåtshot

Carl Bildt (M) ska ha låtit amerikanska ambassaden se en rapport om sovjetiska ubåtar på svenskt vatten innan allmänheten fick reda på något. SVT har tagit del av tidigare hemliga telegram från 1983 som tycks visa att Bildt gett amerikanerna förhandsvisning av den hemliga rapporten.(TT)
Publicerad 4 september 2018

Carl Bildt var själv med i den kommission som pekade ut Sovjetunionen för att skicka in ubåtar på svenskt vatten i början av 1980-talet. Svenska regeringen med Olof Palme (S) i spetsen hade skickat en protest till sovjetiska myndigheter angående de misstänkta ubåtskränkningarna. När Bildt sedan besökte USA för möten med amerikanska myndigheter angående ubåtarna fick han kritik av Palme för att underminera svensk utrikespolitik.

Enligt dokument som SVT tagit del av ska han dock ha informerat USA innan kommissionsrapporten hade presenterats för allmänheten. Carl Bildt förnekar att han skulle ha gett amerikanska ambassaden möjligheten att få se den skriftliga rapporten utan säger att han informerat muntligen, på uppdrag av numera avlidne försvarsministern Sven Andersson (S).

Tidigare statsministern Ingvar Carlsson (S) säger till SVT att Bildt svek både regeringen och sitt land.

TT