Annons
Nyheter

Uzbekistan - ett av världens mest ofria länder

Terrordådet i Stockholm har satt svenskarnas ögon på Uzbekistan, den misstänkte terroristens hemland. Islamismen har på senare år växt sig starkare i landet, som är en av världens mest brutala diktaturer.(TT)
Publicerad 11 april 2017

De demokratiska krafterna är mycket svaga, enligt Johan Engvall, forskare vid Utrikespolitiska institutet och expert på de forna sovjetiska republikerna i Centralasien.

””

Landet har efter självständigheten från Sovjet 1991 styrts på ett sätt som för tankarna till det tidigare sovjetstyret, enligt Engvall.

””
Annons

Ledare under nästan hela denna tid, från självständigheten fram till 2016, var Islam Karimov, en tidigare partiboss inom det sovjetiska kommunistpartiet. Hans efterträdare Sjavkat Mirzijojev är sprungen ur samma regim.

Islam på frammarsch

Fast kommunismen är förstås inte längre en bärande ideologi. I stället har man gått tillbaka till historien för att bygga upp en ny identitet. Islam har kommit tillbaka och det uzbekiska språket har lyfts fram.

Den berömde uzbekiske härföraren Timur Lenk, som erövrade en stor del av Centralasien, samt det nutida Irak, Iran och Pakistan, på 1300-talet står numera staty i huvudstaden Tasjkent.

Formellt är Uzbekistan sekulärt, men i praktiken är läget ett annat. Islam är på frammarsch, och islamister utgör den främsta oppositionen mot regimen. Regimens förtryck av icke-religiösa partier har lett till ett ökat stöd för det förbjudna Islamiska befrielsepartiet (Hizb ut-Tahrir), som vill införa en islamisk stat i hela Centralasien.

Under 1990-talet framträdde islamistiska rörelser som ville införa sharialagstiftning. De förföljdes av regimen och flydde till Afghanistan, där de bildade Uzbekistans islamiska rörelse (känt som IMU) som terrorstämplats av FN och USA. Gruppen har utfört attacker i Uzbekistan och Kirgizistan och anses numera ha band till Islamiska staten.

Farhågor för framtiden

Frågan är vad landet har för framtid. Är alternativet till den nuvarande regimen en islamistisk diktatur? Det finns farhågor för att islamisterna skulle vinna ett fritt val om ett sådant kunde hållas.

””

Å andra är det ingen som vet hur starkt stöd islamisterna verkligen har.

Det syriska inbördeskriget har lockat en del uzbeker att slåss för Islamiska staten, men antalet är inte överväldigande stort, cirka 500, och de uzbeker som kan tänkas utföra terrordåd i Europa tycks ofta ha en annan bakgrund.

””
Annons

Han påpekar att denna grupp är mycket stor, framför allt i Ryssland där det idag finns runt två miljoner uzbekiska gästarbetare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons