Annons
Nyheter

Våldsam studentprotest i Sydafrika

I Sydafrika drabbade stenkastande studenter samman med polis vid Wits universitet i Johannesburg på måndagen. Polisen svarade med att skjuta tårgas och gummikulor mot studenterna.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

I Sydafrika drabbade stenkastande studenter samman med polis vid Wits universitet i Johannesburg på måndagen. Polisen svarade med att skjuta tårgas och gummikulor mot studenterna.

Våldsamheterna som har pågått under de senaste månaderna vid lärosäten i Sydafrika har sin grund i universitetsavgifterna, som anses för höga. Studenterna, många av dem födda efter apartheidregimens fall 1994, kräver fri utbildning och anser att regeringens löften om att utjämna orättvisor och hjälpa studenter från familjer med låg inkomst inte räcker.

Annons

Oroligheterna har tvingat flera universitet, utöver Wits universitet, att stänga sin verksamhet. Det var när man under måndagen försökte återuppta undervisningen vid Wits universitet som de nya protesterna blossade upp. Universitet i Pretoria, Kapstaden och Durban har också drabbats av våldsamma demonstrationer och tvingats stänga. På måndagen demonstrerade studenter även i Pretoria, Bloemfontain och Pietermaritzburg.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons