Annons
Nyheter

Vellinge bästa skolkommunen - igen

Med skriande lärarbrist i stora delar av landet och en långvarig debatt om lärarlöner utmärker sig skånska Vellinge som Sveriges bästa skolkommun, i en omfattande årlig undersökning som har gjorts av Lärarförbundet.(TT)
Publicerad 3 oktober 2016

Lärarförbundet baserar sin rankning på 13 kriterier som lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

””

Tvåa är Varberg och på tredje plats kommer Båstad. Längst ner på listan finns Ljusnarsbergs kommun i Västmanland. Näst sist kommer Flen och däröver återfinns Norberg.

””
””
Annons

Måste dela ansvaret

TT: Det finns exempel på skolor som på olika sätt aktivt undviker att ta emot nyanlända barn som ofta har större behov, kanske för att behålla en bra plats i sådana här rankinglistor?

””

Hon pekar på att de närmare 70 000 nyanlända barnen i skolålder som kom till Sverige förra året ännu inte riktigt syns i statistiken.

””

Krav på Migrationsverket

Lärarförbundet vill också att Migrationsverket ska ta hänsyn till skolkapacitet när man gör utplaceringar av asylsökande i kommuner.

””

Undersökningen har gjorts varje år sedan 2002 och Vellinge har länge legat i topp. Även förra året låg kommunen etta på listan och TT kunde då rapportera att kommunen intagit den platsen fyra år av fem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons