Annons
Nyheter

Viktigt med tidigt stöd till olycksdrabbade

De drabbade i bussolyckan i Härjedalen bör tidigt bemötas med stödinsatser, förklarar experten Filip Arnberg. Stödet bör vara långsiktigt, inkluderande och öppet för alla typer av reaktioner. - Det finns inget rätt sätt att reagera på.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Människor som är med om traumatiska händelser likt helgens dödsolycka på E45 söder om Sveg reagerar i regel väldigt olika - och sällan samtidigt.

””

Uppsökande stöd

Annons

De allra flesta känner på sig vilken typ av hjälp de behöver, säger Filip Arnberg. Många tyr sig till sina närmaste: föräldrar, syskon och vänner. Men inte alla. Och inte med en gång. Därför måste stödet vara uppsökande och långsiktigt.

””

Det är ett dåligt tillvägagångssätt, tillägger han.

””

Stöd till anhöriga

Efter en stor och allvarlig olycka blir det ofta stor uppmärksamhet på de direkt drabbade, samtidigt som det i periferin kan finnas anhöriga som också har det väldigt svårt, som kan känna sig utelämnade. Ibland kan de reagera mycket starkare än personerna som varit med om olyckan. Därför bör stödet omfatta även dem, säger Filip Arnberg.

Han har tidigare studerat hur det gått för barnen som överlevde en allvarlig busskrasch i Norge sommaren 1988, där tolv skolelever från Kista i Stockholm miste livet. På sikt har det gått bra för dem som klarade sig.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons