Annons
Nyheter

Isak glänste när mästarna krossades

I utländska medier beskrivs han som den nye Zlatan Ibrahimovic och han följs av några av Europas toppklubbar. Det är ingen nyhet att Alexander Isak, 17, är svensk fotbolls hetaste tonåring. Topprestationerna avlöser varandra - den senaste i 6-0-krossen mot IFK Norrköping.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Med målen - svårighetsgraden i utförande var imponerande - bidrog han till att AIK:s guldchans lever över VM-kvaluppehållet och in i de avslutande fem allsvenska omgångarna.

Det var fotbollstekniska läckerbitar Isak bjöd på i toppmötet på Friends.

Annons

Delikatesserna:

+ I hög fart tog han emot Johan Blombergs inspel från högerkanten, vände i samma moment mot mål och prickade in 2-0 lågt förbi Michael Langer.

+ På volley lyfte han elegant in 5-0, på nytt serverad av Blomberg.

Sådana där individuella prestationer av den nyblivne U21-landslagsmannen som scouter, agenter och diverse andra klubbrepresentanter inget hellre vill se. Isak är högvilt bland kontinentens toppklubbar. Den senaste i raden som sägs följa anfallaren med allt större intresse och frekvens är Liverpool.

Sköt in sig

Mot ett svårt skade- och avstängningsdrabbat Norrköping sköt han in sig. Han började tamt med att avsluta mitt på Langer. Nästa gång var han ytterst när att spräcka Langers nolla. Mitt i AIK-fansens hyllning till Ivan Turina, målvakten som avled i maj 2013, snappade Isak upp bollen i straffområdet drog sin motståndare och prickade ribbans överkant.

Istället visade Stefan Ishizaki vägen mot de tre nödvändiga poängen i toppstriden. Veteranen forsade fram och förbi både Eric Smith och Andreas Johansson och drog till med vänsterfoten, högt och till höger om den chanslöse Langer. Ebenezer Ofori använde också vänsterfoten men skottet som gav 3-0 i början av andra halvlek såg inte otagbart ut.

Obasi kryddade en kul kväll med att vända bort Andreas Johansson och vricka in 4-0, framspelad av... just det, Alexander Isak.

Eero Markkanen petade in 6-0 i slutet och så dags stod hemmapubliken upp och hyllade sina spelare.

Soppatorsk i Norrköping

Annons

I IFK Norrköping är bränslet på upphällningen och ingen mack verkar finnas i närheten. Efter 18 förlustfria matcher har Norrköping nu förlorat två i rad, med målskillnaden 1-9. Reservlampan lyser illrött hos den regerande mästarklubben som inte ens lyckades få ihop full trupp till toppmatchen.

Med Daniel Sjölund och Marcus Falk Olander avstängda, Christopher Telo skadad och Niclas Eliasson, på lån från just AIK och befriad från spel, samt några andra vitala pjäser långtidsskadade fick managern Jens Gustafsson ta vad han hade och göra vad han kunde.

Det räckte inte på långa vägar mot ett hungrigt och formstarkt AIK. Och det lär inte räcka för att utmana Malmö FF om det inte blir bättre än på Friends. Malmö FF toppar tabellen på 57 poäng, fyra före Norrköping och sju före AIK.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons