Nyheter

Amb: "Som att kasta en stor mästerskapsfinal"

Han bröt en 27 år lång svit i finländarnas favoritgren för två år sedan. Kim Amb är inte favorit att vinna igen i år - men han kommer njuta.(TT)
Publicerad 1 september 2018

Hittills har det inte gått "enligt plan" för de svenska herrarna på Finnkampen. Om man utgår från årsbästan så borde Sverige ha haft ledningen både halvvägs och helvägs. Nu, halvvägs, ligger Sverige under med 98-105 i herrmatchen.

Med andra ord krävs det att vissa svenskar presterar bättre än vad de på pappret kan väntas göra.

Det återstår att se om Kim Amb är en av dem.

Åtminstone har han goda minnen från just Tammerfors.

När han för två år sedan vann spjuttävlingen så blev han förste svenske spjutkastare att lyckas med bedriften i en Finnkamp på 27 år.

””
””

"Dåligt med återväxt"

Samtidigt är inte den resultatmässiga formen på samma ställe som den var då. Efter att ha tampats med skador har tävlandet varit sporadiskt och enligt honom själv sitter inte tajmingen där riktigt ännu.

””

Just spjut är en gren som är extra speciell att tävla i när det handlar om Finnkampen. Att kasta spjut har varit något finländarna genom åren varit väldigt duktiga på. Profilerna genom åren är många. Men på senare år har det inte sett lika övertygande ut. Må så vara att talangen Oliver Helander, som kastat över 88 meter i år, väcker hopp om en ny finländsk framgångsera i spjut.

””
””

Missnöjd och vinnande Flink

Samtidigt så har ju Sverige redan norpat en grenseger i spjut under fredagen.

Sofi Flink var dock allt annat än belåten trots att hon besegrat sitt finländska motstånd i deras nationalgren.

””
””

Sofi Flink kan dock trösta sig med att grensegern, i samklang med övriga resultat, gett de svenska damerna en ledning med 106,5-98 inför andra dagen. Ett resultat där Sverige totalt tagit fler poäng än vad man kunde väntat sig sett till årsbästan.

TT