Annons
Nyheter

Dahlkvist: "Kan ju inte tvinga folk"

Drömmen var ett publiksnitt på 1 500 åskådare. Ett decennium senare står damallsvenskan fortfarande och stampar på 800-900 åskådare i snitt. - Man kan ju inte tvinga folk att komma, säger landslagsstjärnan Lisa Dahlkvist.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Efter att damallsvenskan säsongerna 2004 och 2005 haft ett publiksnitt på över 1 100 åskådare hoppades Svenska fotbollförbundet att snittet ett par år senare skulle ha klättrat upp till 1 500 personer per match. Den drömmen föll inte in.

Högsta snittet sedan dess är 984 personer (2007) - lägsta säsongssnittet är 653 åskådare (2010). I fjol var siffran 815.

””
Annons

Topp fyra dominerar stort

Faktum är att topp fyra i publikligan - Eskilstuna, Piteå, Rosengård och Linköping - lockat närmare 60 procent av alla åskådare de tre senaste allsvenska säsongerna. Under de framgångsrika publikåren i mitten av 2000-talet var det dominanten Umeå som av egen kraft drog upp snittet rejält.

””

Landslagsstjärnan Lisa Dahlkvists Kif Örebro snittade ifjol 608 åskådare hemma på Behrn Arena, som har en kapacitet på 12 300 åskådare.

””

"Kul med större publik"

Örebromittfältaren var dubbel straffhjälte när det svenska landslaget i somras tog ett OS-silver i Rio de Janeiro. Finalen mot Tyskland sågs på tv av närmare 1,9 miljoner svenskar, men det intresset smittade inte av sig på damallsvenskan.

””

Mästerskapsframgångar har inga långvariga effekter på någon sport, menar Linda Wijkström. Däremot kan det leda till fler utövare.

””

"Ett riktigt intresse"

Varje klubb verkar i sin egen unika kontext, framhåller Wijkström.

””

I Lisa Dahlkvists hemstad hade den herrallsvenska klubben Örebro SK ett snitt på knappt 7 400 åskådare på Behrn Arena ifjol.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons