Nyheter

"Frank var så missförstådd"

Frank Andersson hade en förmåga att ständigt snärja in sig i lögner. Men hjärtat var stort, så stort, säger Joakim Langer, som skrev Anderssons självbiografi. - Det jävliga är ju att det är just hjärtat som pajar, säger han. Langer pratade med Frank Andersson bara för ett par månader sedan.(TT)
Publicerad 9 september 2018

Langer pratade med Frank Andersson bara för ett par månader sedan. Då hade de börjat fundera på att göra en nyutgåva av självbiografin från 2011 - "Frank - sanningen om lögnerna".

När TT når honom har han precis nåtts av beskedet Andersson är död.

””

Sade aldrig nej

Han berättar hur Frank Andersson ofta trasslade in sig i lögner - "han kunde aldrig säga nej" - och minns bland annat hur han under arbetet med boken kunde stämma träff med Frank, utan att denne sedan dök upp.

””

Joakim Langer sammanfattar vem Frank Andersson var med en anekdot. Scenen är OS i Los Angeles 1984. Tomas Johansson sitter ensam och äter frukost i OS-byn. Den svenska brottaren har blivit fråntagen sitt silver efter att ha testat positivt i en dopningskontroll.

””

Tomas Johansson var ute och körde med sin bil när han fick dödsbeskedet på söndagen.

””
””

Lidbergs stora förebild

Martin Lidberg hade Frank Andersson som en av sina största förebilder och ser honom som en av anledningarna till att han själv började brottas.

””

De var klubbkamrater i Spårvägen och blev goda vänner. Lidberg träffade Andersson för mindre än två veckor sedan.

””

Bäst någonsin

Jan Kårström, vice ordförande i Svenska brottningsförbundet, anser att Frank Andersson är Sveriges främsta brottare i historien.

””

Kårström har följt Andersson under karriären och var bland annat med som expertkommentator när Frank Andersson vann VM-guld i Göteborg 1977. Samma år tilldelades Andersson Bragdguldet.

””

Borg och Stenmark sörjer

Andersson var en av "de fantastiska 56:orna", den grupp svenska världsstjärnor som delade födelseår. Alpinstjärnan Ingemar Stenmark och tennislegendaren Björn Borg är två av de andra.

””
””

Efter karriären fortsatte Frank Anderssons liv i rampljuset, bland annat i diverse dokusåpor. Även det var typiskt för honom, säger Joakim Langer.

””
””

TT